حصبه (تیفوئید)

عریف حصبه : بیماری حصبه یا تیفوئید که به تب روده هم معروف است یک عفونت باكتريايي دستگاه گوارش است که می تواند تمامي سنين را مبتلا كند ولي شيرخواران و افراد بالاي 60 سال معمولاً دچار موارد شديدتري مي گردند يك بيماري حاد است كه عامل آن باكتري به نام سالمونلاتيفي مي باشد. ميكروب در اثر خوردن آب آلوده به مدفوع يا ادرار انسان عفوني وارد بدن مي شود منبع ديگر عفونت، خوردن صدف و حلزون آبهاي آلوده است.

اهمیت بیماری حصبه :
بیماری حصبه با درمان معمولاً ظرف 3-2 هفته قابل علاج است . بدون درمان مي تواند كشنده باشد.
عامل ایجاد کننده بیماری حصبه
بیماری حصبه در اثر یک نوع باکتری بنام سالمونلا تيفي كه در حيوانات مبتلا به عفونت يافت مي شود و با گوشت يا شير آلوده به انسان ها منتقل مي گردد. پختن كامل گوشت و شیر ميكروبها را مي كشد. عفونت مي تواند به وسيله افراد بيمار يا حاملين غير بيماري كه پس از اجابت مزاج بدون شستن دقيق دست ها به غذا دست مي زنند، نيز منتقل گردد.همچنين ميوه و سبزيجات خام كه كاملاً تميز و ضد عفوني نشود نيز از راههاي سرايت بيماري مي باشد باكترى توليد كننده حصبه، در آب راكد و مخازن آب، 3 تا 4 هفته زنده مى‏ماند. در پنير تازه تا چند هفته، در كره تا دو ماه و در بستنى تا چند ماه زنده می ‏ماند.
كيكهاى خامه‏اى و مواد كنسروى نيز عامل انتقال آن هستند، ولى اگر كنسروها را قبل از مصرف، حرارت دهيم باكترى آن از بين خواهد رفت.
ميوه و سبزيجاتى كه ضدعفونى نشده‏اند، عامل ديگر انتقال اين بيمارى هستند. همچنين حيوانات خانگى مثل سگ، گربه … نیز در انتقال حصبه نقش دارند
علائم بيماري:
بهترين علامت تب طولاني مقاوم به درمان مي باشد تب حدود 8-4 هفته طول مي كشد اما به علت تشخيص بيماري مدت كمتر مي شود. با شروع علائم شخص احساس ناخوشي-خواب آلودگي- درد شكم و بعد تب دارد. اگر بيمار درمان نشود با افزايش علائم، درجه تب بالا می رود در اين صورت علامت مشخصه به شکل لكه هاي صورتي در قسمت فوقاني شكم بيمار روي قفسه سينه ديده مي شود
بيمار مبتلا به تيفوئيد ممكن است سرفه خشك نيز داشته باشد در بالغين شروع علائم با يبوست و در اطفال شروع علائم با اسهال خفيف و درد شكمي همراه است و اگر بيماري طول بكشد شخص اشتهاي خود را از دست داده در نتيجه لاغري و كاهش وزن در او مشاهده می شود از دیگر علائم مهم بیماری اسهال و استفراغ است که میزان آن بستگی به شدت بیماری دارد دیگر علائم حصبه عبارتند از : سردرد، دردهای عضلانی ، بثورات پوستی قرمز رنگ روی پوست شکم و کرامپ های شکمی .
پيشگيري:
بهترین را ه کنترل بیماری حصبه پیشگیری است با رعایت موارد زير می توان از بروز این بیماری حصبه پيشگيري کرد.
1. شستن صحيح دستها، دفع صحيح و بهداشتي فضولات انساني
2. پختن كامل مواد غذايي ،شناسايي افراد ناقل و جلوگیری از برخورد آنها با موارد غذایی مخصوصا توزیع مواد غذایی.
3. برای‌ مسافرت‌ به‌ کشورهایی‌ که‌ حصبه‌ وجود دارد، واکسیناسیون‌ برای‌ تیفوئید بصورت تزریقی‌ یا خوراکی‌ باید صورت گیرد.
4. درصورت مصرف شیر ،گوشت ،آب ، تخم مرغ و … باید ابتدا آنها را به خوبی بجوشانید .
5. در صورت مصرف میوه و سبزی باید آنها را بخوبی بشویید ،بهتر است پوست میوه ها را قبل از مصرف بکنید.
6. در صورت مسافرت‌ به مناطق‌ آلوده باید از مصرف آب‌، شیر، سالاد و سبزیجات‌ خام‌، میوه‌های‌ پوست‌ نکنده‌ و محصولات‌ لبنی‌ پرهیز کرد.
7. از مصرف مرغ‌ و خروس‌ و محصولات‌ آنها که‌ به‌ مدت‌ طولانی‌ خارج‌ از یخچال‌ ماند باید خودداری کرد.
درمان
افراد در صورت داشتن علائم حصبه مخصوصا تب و اسهال و استفراغ باید به پزشک مراجعه نمایند بیماری حصبه در اکثر موارد با مصرف آنتی‌بیوتیک خوب می ‌شود. باید آنتی بیوتیک ها را طبق دستور پزشک معالج مصرف کرد باید از مصرف خودسرانه آنتی ‌بیوتیک‌ به صورت خودسرانه اجتناب کرد چون باعث مقاومت باکتری می شود ،آنتی بیوتیک های که برای تیفوئید مصرف می شود معمولا کلرامفنیکل، کوتریموکسازول و آمپی‌سیلین است . فردی که بیماری حصبه داشته و بهبودی یافته است باید حداقل 3 روز پس از محو شدن علايم در بستر استراحت نماید.
برای فرد مبتلا به بیماری حصبه در طول مرحله اسهال يك رژيم غذايي كاملاً مايع لازم است . سپس يك رژيم غذايي پركالري لازم است . مكمل هاي ويتاميني و مواد معدني ممكن است كمك كننده باشند. اگر فرد تب دارد باید با خنک کردن بدن او و استفاده از تب بر تب او را کنترل کرد و در صورتی که کرامپ های شکمی دارد باید از يك پوشش گرم كننده يا بطري آب گرم براي تسكين كرامپ هاي شكمي استفاده كنيد

درباره این مطلب نظر دهید !