رادیکال های آزاد ، مولکول هایی هستند که به علت از دست دادن الکترون در آخرین لایه الکترونی ، دارای بار الکترونیکی مثبت هستند و همین مساله باعث افزایش عکس العمل شیمیایی نسبت به سایرین می شود.
هنگامی که مولکول اکسیژن (O2) در معرض تشعشع قرار می گیرد ، یک الکترون از دیگر مولکول ها بر می دارد و موجب تخریب DNA و دیگر مولکول ها می گردد .
رادیکال آزاد میتواند به چربی های بدن حمله کند ، غشاء سلولی را پاره کند و یا مواد سمی را به بافت های دور خود انتشار دهد . این تخریبهای غیرقابل جبران ، منجر به تغییر عملکرد سلولی و یا مرگ سلولی میشود .
در این تصویر نحوه عملکرد آنتی اکسیدان در مقابل رادیکال آزاد را می بینید :
با تغییر روش زندگی به شهرنشینی و همچنین پیشرفت تکنولوژیکی ، میزان زیادی آلودگی همچون آلودگی هوا و آلودگی های الکترومغناطیسی محیط و عوامل استرس زا ، باعث بوجود آمدن رادیکالهای آزاد بسیار زیادی در بدن ما شده است و از این رو می توان رادیکال های آزاد را سر منشأ بسیاری از بیماریها مانند سرطان، پیری پوست ، مشکلات قلبی ، کاهش سیستم ایمنی بدن ، اختلالات عصبی ، از کار افتادن عضلات ، دیابت و انواع بیماریها دانست .
منابع تولید رادیکالهای آزاد :
بهترین راه مقابله با رادیکال های آزاد ، مصرف کافی مواد ضداکسیداسیون است . این مواد آنتی اکسیدان از اکسیده شدن مواد و تولید رادیکال های آزاد در بدن در حد بسیار زیادی جلوگیری می کنند .
آنتیاکسیدانها دارای الکترون اضافی و بار الکترونیکی منفی هستند ؛ بنابراین میتوانند اثر مخرب رادیکالهای آزاد را در بدن خنثی کنند. این مواد با دادن الکترون به رادیکالهای آزاد ، از تخریب سلولهای بدن جلوگیری میکنند و نقش بسیار مفیدی در احیا مجدد سلامتی بدن ایفا میکنند .
دیدگاهتان را بنویسید