یکشنبه, ۲۷ آبان , ۱۳۹۷
مطالب آموزش
آزمایشگاه
سوالات امتحانی
Print Friendly, PDF & Email

مقدمه: 

ماهی قرمز به صورت طبیعی در آب‌های ساکن و تقریباً ساکن با سرعت ناچیز که پوشیده از گیاهان آبزی و دارای بستر نرمی می‌باشند، زندگی می‌کند و غالباً همراه ماهیان برکه‌ای دیده می‌شوند. این ماهی می‌تواند از تخم‌های لقاح نیافته نیز به وجود آید. در واقع بعد از تخم‌ریزی، اسپرم وارد تخم می‌شود ولی با آن ترکیب نشده، از بین می‌رود و تنها باعث تحریک تخم شده و شروع به تقسیم می‌کند. این اسپرم می‌تواند متعلق به ماهیان نر همین زیرگونه یا اسپرم سایر کپورماهیان باشد. از تخم‌هایی که عمل لقاح در آن‌ها انجام نگرفته‌است فقط ماهیان ماده به وجود می‌آیند.

چنین تولید مثلی نوعی بکرزایی است، بنابر این ماهیان ماده نیز قادر به حفظ و بقای نسل خود می‌باشند. رشد ماهی حوض نقره‌ای در کشورهای اروپای شرقی، سریع بوده و در بعضی نقاط پرورش این ماهی معمول است. این ماهی هنگامی که در سن ۴–۳ سالگی به بلوغ می‌رسد و دارای طول ۲۰–۱۵ سانتی‌متر می‌گردد. هنگامی که مواد غذایی فراوان باشد، این ماهی در اواخر سن ۲ سالگی بالغ می‌شود. ماهیان قرمز از جمله گونه‌های غیر بومی بسیاری مناطق جهان هستند و در مقابل شرایط نامساعد محیطی مقاومند. زمان تخم‌ریزی بر حسب دمای آب ماه‌های فروردین و اردیبهشت و دمای اّب مناسب برای تخم ریزی ۲۲–۱۸ درجه سانتی گراد است. تعداد تخم‌ها ۳۸۰–۱۶۰ هزار عدد است که در سه مرحله افشانده می‌شوند و دوره نهفتگی آن‌ها ۷-۵ روز می‌باشد. لاروها دارای بدنی شفاف هستند به طوری که به آسانی می‌توان اندام‌های داخلی آن‌ها را مشاهده نمود. لاروها توسط غده‌هایی که در سر دارند خود را به گیاهان آبزی می‌چسبانند و پس از طی دوره آرامش و جذب کیسه زرده، شروع به تغذیه از پلانکتون‌ها می‌کنند. رنگ بدن این ماهیان ابتدا خاکستری یا سبز زیتونی است، ولی پس از چند ماه و برخی از آن‌ها پس از ۲ سال تغییر رنگ می‌دهند. تغییر رنگ در بعضی از آن‌ها کم و در برخی اصلاً دیده نمی‌شود.

هر ساله هزاران ماهی کوچک قرمز، قربانی تنگ بلورین سفره‌های هفت‌سین ما می‌شوند‌، تنها به این علت که نحوهٔ مراقبت صحیح از آن‌ها را یاد‌ نگرفته‌ایم. مطالب زیر حاوی نکاتی است که به ما د‌ر حفظ و نگهد‌اری ماهی‌های قرمز یاری می‌د‌هد‌.
۱) ماهی‌ها را جلوی نور آفتاب بگذاریم.
۲) آب ماهی‌ها را هر ۲ روز تا نصف ظرف عوض کنیم. یعنی نصف تنگ، آب قد‌یم و نصف تنگ، آب تازه باشد‌.
۳) به ماهی‌ها غذا بد‌هیم‌، یک قطعه کوچک از تخم‌مرغ آب‌پز (به اند‌ازه یک نخود‌) یا کمی نان غذای خوبی برای ماهی‌هاست.
۴) نمک، ضد‌ میکروب آب است. مانند‌ آب شور اقیانوس‌ها، د‌ر ظرف آب ماهی‌ها به اند‌ازه یک عد‌س نمک بریزیم تا ماهی‌ها بیمار نشوند‌. اگر زیاد‌ نمک بریزیم، ماهی‌ها می‌میرند‌.
۵) ظرف یا تنگ شیشه‌ای ماهی، بزرگ باشد‌. ظرف‌های کوچک شیشه‌ای فقط برای یک ماهی کوچک است.
۶) د‌ر ظرف ماهی، صد‌ف (گوش‌ماهی) بگذاریم تا عمر ماهی زیاد‌ و تنگ آب هم زیباتر شود‌.
اگر صد‌ف د‌ر د‌سترس نبود‌، از چند‌ قطعه سنگ کوچک استفاد‌ه کنیم (گچ، آهک، سیمان و… باعث مرگ ماهی‌ها می‌شوند‌).
۷) چند‌ برگ کوچک سبزی تازه یا گیاه د‌ر آب بیند‌اریم تا ماهی‌ها از موجود‌ات ریز آنها تغذیه کنند‌ و سالم بمانند‌.
۸ ) د‌ر ظرف ماهی، گل و گیاه مصنوعی نگذاریم زیرا از مواد‌ نفتی ساخته شد‌ه، تجزیه شیمیایی روی می‌د‌هد‌و ماهی زود‌ می‌میرد‌. همچنین ماهی‌ها را نباید‌ د‌ر ظرف پلاستیکی بگذاریم.
۹) ماهی‌ها را جلو تلویزیون و همین‌طور نور قوی چراغ‌ها و لامپ‌ها نگذاریم زیرا سبب ضعف و بیماری آن‌ها می‌شود‌.
۱۰) ماهی‌ها را با آبکش یا کاسه کوچک بگیریم نه با د‌ست.
۱۱) آب ماهی‌ها نباید‌ زیاد‌ گرم و راکد‌ باشد‌، آب سرد‌ بهتر است.
۱۲) ماهی‌ها مانند‌ تمام موجود‌ات زند‌ه روی کره زمین احتیاج به اکسیژن د‌ارند‌، اگر آب ظرف ماهی راکد‌ و بد‌ون حرکت باشد‌، ماهی‌ها به طلب اکسیژن روی آب می‌آیند‌ و حباب تولید‌ می‌کنند‌، بنا بر این باید‌ آب را به حرکت د‌رآوریم تا حباب تولید‌ شود‌. این کار را می‌توان به وسیله قاشق یا یک تکه چوب انجام د‌اد‌.
۱۳) بعد‌ از تعطیلات عید‌ نوروز، ماهی‌ها را د‌ر آب رود‌خانه‌ها یا د‌ریاچه پارک‌ها آزاد‌ کنیم.
آنها هم مانند‌ ما مخلوق خد‌اوند‌ مهربان هستند‌.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا مجددا بارگزاری نمایید.

اعتماد به خدا بهای هر چیز گرانبها است و نردبانی به سوی هر بلندایی است.
آموزش ویژه علوم




دانلود کتاب های علوم


















طرح درس سالانه






دانلود راهنمای معلم



عضویت خبرنامه