یکشنبه, ۱ مهر , ۱۳۹۷
مطالب آموزش
آزمایشگاه
سوالات امتحانی
Print Friendly, PDF & Email

چربی ها منابع فشرده انرژی در رژیم غذایی هستند. بیوشیمیست ها برای دقت بیشتر از اصطلاح دیگری به نام «لیپید» استفاده می کنند. لیپید شامل چربی، روغن و ترکیبات زیاد دیگری است.

≡ عناصر تشکیل دهنده چربی ها

چربی مانند کربوهیدرات از سه عنصر کربن،‌ هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده است. با این اختلاف که نسبت اکسیژن به هیدروژن در چربی کمتر از کربوهیدرات است. بعضی از لیپیدها حاوی فسفر، ازت، کربوهیدرات و پروتئین نیز هستند.

ساختمان چربی ها

≡ شکل مولکول چربی

چربی های غذا معمولاً از یک مولکول گلیسرول و اسیدهای چرب متصل به آن تشکیل می شوند. اسیدهای چرب متصل به گلیسرول از نظر تعداد و نوع متفاوتند. بیشتر چربی های موجود در مواد غذایی و ذخیره بدن به شکل تری گلیسیرید هستند (سه اسید چرب متصل به یک مولکول گلیسرول). در حدود ۲۰ اسید چرب در مواد غذایی و در بدن وجود دارد. اسیدهای چرب از نظر نوع پیوند کربن به کربن با یکدیگر متفاوتند و اشباع شده یا غیر اشباع هستند. اگر بین کربن های اسید چرب یک پیوند وجود داشته باشد به آن اسید چرب اشباع شده گویند. اگر بین دو کربن دو پیوند موجود باشد، به آن اسید چرب غیر اشباع گفته می شود. چنین اسید چربی می تواند ئیدروژن بیشتری بگیرد.

لیپیدها به عنوان ماده مغذی زیاد مقدار، برحسب گرم اندازه گیری می شوند. هر گرم لیپید نه کیلوکالری انرژی تولید می کند. بنابراین لیپیدها برحسب واحد وزن، بیش از دو برابر کربوهیدرات ها و پروتئین ها کالری می دهند.

≡ اعمال چربی ها

درمورد لیپیدها نظرات منفی وجود دارد. اما چربی «بد» نیست. لیپیدها در مواد غذایی و در بدن اعمال زیادی دارند.

اعمال لیپیدها در غذا: چربی ها به غذا طعم و بو می دهند. اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه، فرار و معطر هستند. به عنوان مثال می توانید کره را مجسم کنید. چربی ها در مواد غذایی کریستال های  نرمی تولید می کنند که در ظاهر غذا اثر می گذارند. به عنوان مثال در بستنی.

چربی ها حس سیری ایجاد می کنند. زمان هضم چربی ها از مواد مغذی دیگر طولانی تر است. پس حس گرسنگی را به تأخیر می اندازد.

انواع مختلف چربی ها بافت های گوناگونی در غذاها به وجود می آورند. به عنوان مثال سس های نرم یا کیک های با بافت یکنواخت.

همچنین چربی ها غنی ترین منبع انرژی هستند. لیپیدهای غذایی، مواد مغذی ضروری، به خصوص اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی را برای بدن فراهم می کنند و همچنین جذب این ویتامین ها را تسهیل می کنند.

کارکرد لیپیدها در بدن: بعد از گلوکز، چربی منبع انرژی بدن است. چربی ها مانند کربوهیدرات ها در صرفه جویی پروتئین نقش دارند. اگر چربی در اختیار بدن باشد نیاز بدن به استفاده از پروتئین به عنوان منبع انرژی کاهش می یابد.

چربی بدن (بافت چربی) ذخیره انرژی است. چربی اطراف اندام های حیاتی مثل کلیه ها یک لایه محافظ به وجود می آورد. چربی زیر پوست عایق بوده،  حرارت بدن را حفظ می کند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا مجددا بارگزاری نمایید.

اعتماد به خدا بهای هر چیز گرانبها است و نردبانی به سوی هر بلندایی است.
آموزش ویژه علوم




دانلود کتاب های علوم


















طرح درس سالانه






دانلود راهنمای معلم



عضویت خبرنامه